June 30th, 2013
От Хороскопи.net
Публикувано в Мистерии

Свали безплатни книги по Астрология от сайта Astroogle

Как е шествала Астрологията през вековете?

От древните книги е известно, че човечеството е имало петима учители. Един тях е известен на всички – Прометей, този който му е дал огъня, друг – всичко необходимо за пазене и възстановяване на здравето – Авицена, науката за Звездния мир ни е дадена от Саабей.

Саабей създал школа в страната Едем, а хората, населяващи тази страна нарекъл Халдейци, т.е. “народ стремящ се към светлината”. Страната Едем днес се намира на дъното на Персийския залив, чиято дълбочина е средно 50 м, най-голямата 102 м. Площта му е два пъти по-голяма от тази на България. По-късно Едем става част от Вавилон, мястото, където била построена известната Вавилонска кула.

Вавилон става столица на древния свят, но и обект на редица нашествия, което само допринася за разпространението на Астрологията. Първо бива завладян от шумерите – народ, притежаващ най-древната писменост, известна до днес. Те го отстъпват на хетите, а завоеванията на Александър Македонски разпространяват Астрологията по целия свят. Така тя достига до Елада, Рим, Египет, Индия, Китай и Япония. Също до най-северната страна, известна на китайците – Булхара, откъдето векове по-късно прабългарите тръгват към Европа.

Известни астролози от древността са: Птоломей – грък, живял дълго в Египет. Известният гръцки математик Питагор, живял осем години във Вавилон, за да изучи Астрологията. Негова е представата за човека, като вечно съществуващо създание, т.е. приел прераждането като неоспорим факт. Друг известен древногръцки мислител Платон споделя същата концепция. Той учил Астрология от пристигнал в Атина вавилонски жрец.

В древния Рим Астрологията добива известност след новата ера. Първият император – Цезар не вярвал в нея и затова не обърнал внимание на предупреждението “Пази се от мартенските иди”, отишъл без охрана в сената и бил убит от републиканците. Следващият император Октавиан направил много за популяризирането на Астрологията, защото още преди да стане император, посетил непознат астролог, който се обърнал към него с думите “Ваше величество”.

В по-късните векове астролозите в Рим били преследвани, защото се намирали между тях и непочтени хора, които често предсказвали смъртта на императора с цел разпалване борба за власт, а и бунтовете тогава са били често явление. Императорите си запазвали привилегията да имат придворни астролози. Понякога и те самите били астролози. Император Диоклециан прогнозирал, че ще бъде убит след 24 години, затова след 20 години се отказал от престола и доживял до дълбока старост.

В средните векове Астрологията била разрешена, но астролозите често били обвинявани в занимания с черна магия. При все че трите влъхви, които предвидили раждането на Божия син, са били астролози, религиозните фанатици казват, че Астрологията не е от Бога.

По време на Френската революция Конвентът обявява всички религии за нищожни. Робеспиер се опитва да създаде дори нова религия и я нарича Култ към Разума. Дори издигнал съответния монумент, на който да се кланят. Започва също да преследва астролозите, защото съгласете се че няма нищо разумно в това да Ви кажат, че след два месеца ще заминете за далечна страна, ще намерите партньор от различна културна среда и ще имате много деца. Още по-неразумно е ако всичко това вземе че се сбъдне.

През 16-ти век Папата, борейки се с ереста, издава була, с която забранява Астрологията. В католическите страни като Испания и Португалия тя почти изчезва, но в протестантските се изучава в университетите до 19-ти век.

В Русия Астрологията се изучавала в училищата още по времето на Иван Грозни. В по-нови времена обаче – в 1930 година, подкрепящите тезата, че религията е опиум за народите, след свикан конгрес по Астрология в Москва, изпратили всички астролози дългосрочно в Сибир.

Науката през 20 век открива неоспорима зависимост между фазите на Луната, покълването на растенията и раждаемостта. Лекарят Еужен Йонас от Чехия дори намира начин да се пребори с безплодието при жените, ръководейки се само от разположението на Луната през годината. Дори определя пола на новороденото само на тази база. Други изследвания са върху зависимостта на Слънчевите петна и продължителността на живота, връзка, която е безспорно доказана. Появата на слънчевите петна пък зависи от разположението на планетите в Слънчевата система – нещо, с  което Астрологията се занимава от векове.

Думата Астрология означава “говор на звездите”. За Астрологията са важни само дванадесетте съзвездия, намиращи се на пътя на Слънцето, които са известните 12 зодии. Тези съзвездия са взели участие при създаването на Слънчевата система, затова и съществува връзка между човека и тях. Със своето раждане той влиза в света на планетата Земя, а какви трудности ще срещне, какви способности ще му бъдат дадени, за да се бори с тях, може да се разбере от разположението на звездите в мига на неговото раждане.

За да постигне човек съвършенство е необходимо да вземе правилно решение при определени ситуации, в които бива поставян. Ако не греши ще са му необходими 144 прераждания, по 12 за всеки Зодиакален знак. Ако сгреши ситуацията се повтаря, потретва и т.н. Така преражданията стават много повече. По този начин могат да се определят и различията между хората – способности, здраве, богатство или това, което наричаме щастие.

Знаейки разположението на звездите, знаем за допуснатите грешки в минали животи, знаем и за проблемите в този живот:

  • който е нарушавал закона, ще му бъде дадена възможност пак да го наруши, но и неочаквано бързо ще му се наложи да понесе и последствията, или сам ще стане жертва
  • който е бил с ниско обществено положение и не е можел да се изяви, сега ще получи тази възможност
  • който е имал някакъв талант, сега ще може да го доразвие – по този начин се обяснява музикалния гений на петгодишна възраст (Моцарт). Понякога се срещаме с хора от минали животи, които са ни помогнали или за пожертвали нещо за нас. В този живот трябва да им върнем услугата.  Ако не успеем, ще се срещнем с тях отново

Възможно е да се срещнем и с някой, който не е постъпил особено коректно с нас или пък ние с него. Затова не е разумно да се обвързваме с договори за съвместна дейност или брак преди да съпоставим двата хороскопа – собствения и този, на човека, който ни интересува. В Индия например много рядко се сключва брак без предварителна консултация с астролог.

В настоящото прераждане е важно да насочим правилно усилията си, иначе ще срещнем много препятствия и неуспехи, които могат да ни направят мрачни, постоянно недоволни и раздразнителни. Ако ни е определено да се грижим за слабите и болните, а започнем работа в полицията, където трябва да ги наказваме – това би предизвикало съответните емоции или несправяне с работата. Ако пък имаме дар слово и писателски наклонности, но през цялото време се стремим да успеем в някакво изкуство, например рисуване, ще постигнем някакъв успех, но той няма да ни задоволи. Примерите могат да бъдат безкрайно много.

Най-силно ни интересува какво ни очаква утре или поне през близките дни. Периодът е една година. Дали през тази година ще постигнем това което желаем без много труд или ще го постигнем след тежка борба, дали ще има спънки, болести, катастрофи. Всичко това се определя от разположението на планетите на рождения ни ден всяка година. Неслучайно този ден е празник за нас, а в миналото празникът продължавал повече от месец. На английски често пожелание на рождения ден е “Many happy returns” или “Много щастливи завръщания на Слънцето”, а завръщането на Слънцето на неговото място (градус от Еклиптиката) при раждането ни, става на рождения ни ден, почти никога в часа, в който сме се родили, а понякога ден по-рано или по-късно.