Свали безплатни книги по Астрология от сайта Astroogle

Китайски хороскоп

Китайската астрология се развива по времето на династия ХАН (от 2 в.пр.н.е. – 2в. сл.н.е.) и не се основава на изчисляването на положението на планетите според момента на раждане, както е в западната астрология. Китайската астрология се базира на класическите китайски календари и планетния цикъл на Юпитер, който отмерва 12 години за едно пълно завъртане през всички знаци на Зодиака.

Юпитер е планетата на щастието, благоденствието, успеха, справедливостта и богатството и китайците я почитат и следват като основен показател на щастлив живот. Неслучайно китайската астрология се основава на нейния цикъл. Юпитер стои по 1 година във всеки зодиакален знак и това съответства на китайската зодия. Цикълът на Юпитер се използва и в други азиатски страни като Корея и Япония.

Освен 12 годишния цикъл, китайският зодиак се подчинява на зависимостта на 5-те елемента – дърво, огън, земя, метал, вода – които затварят цикъла на всичко съществуващо във Вселената. 5-те елемента са подредени в съвършена схема, която е комбинация от последователността на пораждане и последователността на загасване. Последователността на пораждане е: Дървото подхранва Огъня; Огънят създава Земята (праха); Земята ражда Метала; Металът събира/кондензира Водата; Водата изхранва Дървото. Така 5-те елемента попадат в един безкраен кръговрат на взаимна подкрепа и пораждане. Нарушаването на тази последователност води до взаимното унищожаване на елементите. И така комбинацията от 12 знака, всеки от които има по 5 разновидности създава 60 основни архетипа на китайския зодиак.

Китайският зодиак винаги започва от Плъха, като има различни истории за неговия произход.

1. ПлъхХората родени под този знак са много живи, дейни и интелигентни, бързо улавящи потенциала във всяка една ситуация и достатъчно умели, за да приложат идеите си на практика.

2. Бик – Символ на увереност и сила. Хората, родени под този знак са тихи и търпеливи, мълчаливи и дори бавни, методични и донякъде обезличени, но зад този не особено привлекателен външен облик се крият оригинална и умна мисъл, невероятна упоритост и последователност.

3. ТигърТигърът има буен, необуздан нрав, лесно се гневи, но привлича хората с магнетизма си. Дързък, обича да рискува, което обаче често води до катастрофа. Затова партньорите им ще постъпят добре, ако ги възпират по-често, което никак не е лесно.

4. Заек – Зайците обичат обществото и обществото ги обича. В много случаи при повече вглеждане се оказват повърхностни, макар че могат да изучат нещо из основи само, за да блеснат в нечии очи. Обичат комфорта и домашния уют, отхвърлят всичко, което би застрашило тяхната сигурност.

5. Дракон – Притежаващи благородно сърце и много жизнени сили, Драконите се стремят да постигнат всичко в живота. Винаги търсят съвършенството, поставяйки прекалено високи изисквания преди всичко към себе си. Доверчивостта им е безгранична, поради което често преживяват разочарования.

6. Змия – Змиите имат развита интуиция, граничеща с ясновидство, разсъдливи са, въпреки че са способни да вземат бързи решения, доверявайки се повече на чувствата си, отколкото на своя и чуждия опит или съвети.

7. Кон – Конете изглеждат добре, умеят да се обличат, имат добри обноски. Ползват се с благоразположението на околните, често успяват в политиката и обществените отношения, но не са толкова умни, колкото изглеждат – нещо, което те самите откриват преди другите да са го забелязали.

8. Овца – Елегантна, артистична и влюбена в природата, Овцата би могла да бъде най-очарователна от знаците, ако не беше толкова капризна и песимистична. Тя никога не е доволна от съдбата си. Няма никакво чувство за време, винаги закъснява, разпиляна и недисциплинирана.

9. Маймуна – Имат силно развито чувство за хумор и са много забавни. Те са интелектуални и многостранно развити личности, разбират и се интересуват от всичко. Суетни са. Надарена с въображение и оригинално, нестандартно мислене.

10. Петел – Родените под този знак са открити и непринудени хора, които не угодничат, казват истината в очите и поради това често ги смятат за груби, дори агресивни. Всъщност те са дълбоко искрени, но недипломатични.

11. Куче – Честно и вярно, Кучето има силно развито чувство за дълг. Най-благородните черти на човешката природа са събрани в него. Рядко привлича отведнъж вниманието, но никой не умее да слуша като него. Предаността му може да стигне до себеотрицание, готово е да направи всичко за приятелите си.

12. Глиган – Той носи мир и спокойствие под флага на чистотата. Чувствителни и галантни, родените под този знак са приятни събеседници и интересни сексуални партньори. Обикновено са доверчиви и чистосърдечни.